Ruben Stelma als barista bij RTL koffietijd

Ruben Stelma (eigenaar van RAVOTT) verzorgde elke week, 2 jaar lang de koffie in de studio van RTL koffietijd. Tientallen bekende Nederlanders en honderdduizenden kijkers verwende hij met zijn lekkere recepten, leuke weetjes en actuele koffie-trends.

Via koffietijd kreeg hij onder andere een goede band met zanger Nick Schilder (Nick en Simon) en presentatrice Pernille La Lau. Ondertussen ook verslaafde RAVOTT koffie drinkers! 

 

 

 

Volg nu een workshop, gegeven door Ruben Stelma bij u thuis!

 

Recepten en fragmenten: 

'espresso macchiato'



Bekijk  hier het televisiefragment van dit recept


'Franse cafe au lait'

Barista Ruben zette dit keer geen koffie met een koffiezetapparaat, maar ging aan de slag met een cafetière. Deze Franse koffie kennen wij ook wel als de koffie verkeerd, heerlijk met een croissantje!  

 Benodigdheden:

  • 1,8 dl filterkoffie, gezet naar smaak (bijvoorbeeld met de Cafetière)
  • 1,8 dl warme melk
  • Porseleinen kom zonder oor

Bereidingswijze:

  1. Zet met de Cafetière of een andere filterzetmethode sterke filterkoffie.
  2. Schenk ongeveer 1,8 dl van de filterkoffie in een porseleinen kom zonder oor.
  3. Verwarm ondertussen volle melk in een pannetje.
  4. Schenk ongeveer net zoveel warme melk als koffie in de kom.
  5. Lekker croissantje erbij om erin te dopen en je Franse ontbijt is compleet!


Witte chocolade en kaneel koffie

Ruben staat ook deze laatste uitzending weer naast Caspar. Hij maakt deze week een heerlijke koffie met kaneel en witte chocolade. Koffie en chocolade blijft toch een gouden combinatie! 


Benodigdheden:

 

  • 30 ml melk
  • 120 ml witte chocoladesaus
  • 6 ijsblokjes
  • kaneelpoeder, garnering
  • witte chocoladekrullen, garnering
  • kaneelstokjes, garnering

 

Bereidingswijze:

  • Doe de espresso, koude melk, witte chocoladesaus en ijsblokjes in een cocktailshaker.
  • Schud 45 seconden.
  • Schenk in koude wijnglazen.
  • Bestrooi met kaneelpoeder en witte chocoladekrullen.
  • Garneer met een kaneelstokje.



Cortado leche y leche

Vandaag maakte Ruben de Cortado leche y leche, een echte Spaanse koffie. Perfect voor echte melkliefhebbers, de koffie bestaat namelijk uit een espresso met twee lagen melk.

Benodigdheden:

  • 10 ml gecondenseerde melk
  • 20 ml verse volle melk
  • Espresso
  • Melkopschuimer

Bereidingswijze:

  1. Bereid een espresso.
  2. Je kunt een espresso simpel thuis maken met een mokkapotje.
  3. Steek een theelepel voor de helft in de espresso met de bolle kant naar boven.
  4. Laat via de lepel een laagje gecondenseerde melk door de koffie glijden.
  5. Schuim vervolgens melk met een melkopschuimer of in een pannetje en schenk deze op de espresso.






 

Ijsthee voor Bridget Maasland

Ruben stond weer naast Caspar en maakte écht iets zomers. Hij maakte deze week een heerlijke ijsthee. En dan stonden ze ook nog eens te genieten van het zonnetje buiten! Laat de rest van het mooie weer maar komen.  

Benodigdheden:

  • 1 l water
  • 12 g goede losse thee met rode vruchten
  • takje tijm
  • takje munt
  • ijsblokjes
  • citroenschijfje

Bereidingswijze:

  • Doe het koude water en de losse thee in een kan.
  • Kneus de munt en voeg dit toe.
  • Laat een nacht in de koelkast staan (ongeveer 12 uur).
  • Haal de ijsthee uit de koelkast en schenk door een zeef in een andere kan. De thee kan nu niet verder trekken.
  • Schenk de ijsthee in een glas met ijsblokjes en voeg een schijfje citroen en takje tijm toe.

 


Espresso smaak verrijken 

Espresso.. Simpele, korte shot en weer door? Nee! Maar er een receptje van door een stukje goede, pure chocolade vooraf te eten, de espresso te drinken en achteraf een geroosterde amandel te eten. Heerlijke beleving, en leuk als laatste gang van je diner.

Hoe maak je het? Bekijk   hier het  recept 



Affogato al amaretto

Een leuk dessert! Fris, zoet en toch pittig. Makkelijk en snel te maken, kijk snel naar het recept!

 

Hoe maak je het? Bekijk   hier het televisiefragment van dit recept 



Gezondere koffie met Quinty

Is koffie nu ongezond of niet? Antwoord: Als je niet teveel drinkt, geen suiker of veel volle melk gebruikt is er niets aan de hand. 3-4 kopjes zwarte koffie (liefst filter) per dag is goed! Wil je toch een lekkere latte of cappuccino drinken? Dan zijn er genoeg alternatieven om hem toch iets gezonder te maken.

Hoe maak je het? Bekijk   hier het televisiefragment van dit recept 





Berkensap americano

Wat is nou precies een americano? Het is een espresso die we aanlengen met heet water. Als variatie en passend bij de lente maken we hier een iets andere versie! 


Hoe maak je het? Bekijk   hier het televisiefragment van dit recept 



RAVOTT      -      Moerbeigaarde 2      -      3344 PJ      -   Hendrik -Ido-Ambacht  -   KvK: 64780015      -      0031(6) 49 798 391         -        info@ravott.nl